Fogfehérítés

A fogazat elszíneződését két csoportra oszthatjuk. Egyrészt a fogak külső felszínére tapadt fogkő és ennek elszíneződése, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott elszíneződés.

Ez utóbbiért felelősek az ételeinkben, italainkban előforduló természetes és mesterséges festékanyagok: kiemelkedik ezek közül a kávé, tea, cola, dohányzás káros hatása, de okozhatják baktériumok anyagcsere termékei, vagy az anya által terhesség alatt a magzati korban, illetve a gyermekkorban szedett bizonyos gyógyszerek (tetracyclinek) is.

Emellett el kell fogadnunk azt a sajnálatos tényt is, hogy az életkor előrehaladtával fogaink szine egyre sötétebb lesz.

A fehérítő rendszereknek két formája terjedt el

1. Otthoni fogfehérítés

Az egyik esetben, fogfehérítésre használt sín alkalmazásával otthoni fehérítést végzünk. Ilyenkor a fehérítő anyaggal megtöltött, speciálisan kialakított puha anyagból készült körülbelül O,5mm vastagságú sínt 3-8 éjszakán át kell viselni, az elérni kivánt eredménytől függően.

Hogyan történik?

Első találkozásunk alkalmával szájvizsgálatot végzünk, ellenőrizzük, hogy a meglévő tömések jók-e, van-e szuvasság, fogkő.

Elvégezzük a fogak tisztítását, polírozását, hogy a fehérítő anyag hatni tudjon.

Amennyiben van szuvas fog vagy törött tömés, azokat kezelni kell.

Ha már a kezdeti „akadályokat” elhárítottuk, rátérhetünk ténylegesen a fehérítésre. Megbeszéljük az igényeket, elvárásokat és lehetőségeket. Meghatározzuk a kezdeti fogszínt és a körülbelüli várható fogszínt. Mindezt rögzítjük. Ez a GARANCIA miatt fontos. Ugyanis, ha nem értük el az ígért fogszínt és további fehérítési eljárásra van szükség, akkor azokért már nem kell fizetni!

Ezek után lenyomatot veszünk az alsó és felső fogakról egyaránt, majd a fogtechnikus által elkészíttetünk egy erre a célra alkalmas, vékony, gumiszerű sínt.

Mindössze 1-2 munkanapot igényel.) Ebbe a sínbe kell a fehérítő anyagot, az átlátszó gélt vékonyan belehelyezni. (A gél karbamid-peroxidot és fluoridot tartalmaz, ez utóbbi az esetleges érzékenység ellen.)

Majd az anyagot tartalmazó sínt éjszakára a fogívre helyezni, reggel ébredés után pedig eltávolítani, majd a fogakat és a sínt megmosni.

A folyamat gyorsasága és hatékonysága mindenkinél különböző, nagymértékben függ a kiindulási állapottól, az elszíneződés okától és az életmódtól, táplálkozási szokásoktól.

Előnye

 • csak 10-15%-os karbamid peroxiddal történik a fehérítés
 • könnyű kivitelezés
 • ha különböző színűek az egyes fogak (általában a szemfog mindenkinél sötétebb), ezzel a módszerrel egyszerűbb egységes végső fogszínt elérni, hisz azoknál a fogaknál csak tovább kell a fehérítést végezni
 • jobban kontrollálható az eredmény, hisz nap, mint nap látjuk, hol tartunk, szeretnénk-e még folytatni a kezelést
 • a rendelői fehérítéshez képest nem kell több mint 1 óráig fogorvosi székben ülni és nyitott szájjal várni az eredményt
 • a sínt csak egyszer kell megcsináltatni (Ha évek múltán újra szeretnénk egy kicsit „felfrissíteni” a fehérséget, már csak a fehérítő gélt kell megvenni, így ennek költsége már elenyésző az első alkalomhoz képest)
 • anyagilag a legkedvezőbb megoldás

Hátránya

 • lenyomatvétel szükséges a sínhez
 • a sín hordása kényelmetlen lehet, különösen az első néhány éjszaka
 • lassabb folyamat, átlagosan 7-14 éjszaka szükséges a kívánt fehérség eléréséhez (kiindulási állapottól függően)

2. Rendelői fogfehérítés

A másik lehetőség, amikor a fogorvosi rendelőben történik a fogfehérítés, ilyenkor megfelelő izolálás mellett a fogak felszínére felvitt gél aktiválásához valamilyen plazmativ fényt veszünk igénybe. Ilyenkor az elszíneződés mértékétől függően 2 x 30 perc alatt egy ülésben végezzük el a fogfehérítést.

A jó megjelenés fontos része az esztétikailag kifogásolhatatlan fehér fogazat. Az utóbbi időben egyre többen érdeklődnek a különböző fogfehérítő eljárás iránt, hiszem a fehér fogak nem csupán fiatalos külsőt, de ápolt és egészséges benyomást is kölcsönöznek. Kutatások igazolják, hogy a plazmalámpás kezelés után a fogszín 2-3 árnyalattal világosabb lesz a Vita színskálán.

A plazmalámpás kezeléssel az egész fehérítési folyamat egy óráig tart. Miután a fehérítéshez használt fény alacsony hőmérsékletű, nem károsítja a fogidegeket. Évenkénti egy kezelés nem jár mellékhatásokkal. Kevesebb mint egy óra alatt csodálatosan fehér fogai lehetnek.

A kifejlesztett technika a fog felszínét és mélyebb rétegeit tökéletesen kitisztítja. A fehérítő zselé hidrogén-peroxidot, szilikon-dioxidot tartalmaz, ezáltal gondoskodik arról, hogy csodálatos fehér fogai újból ragyogjanak.

Előnyei

 • gyors, hisz egyszeri 1-1,5 óra alatt elérhető a gyönyörű, hófehér mosoly
 • nem kell lenyomatot venni, összehasonlítva a sínes megoldással
 • Önnek otthon semmi dolga a fehérítéssel

Hátrányai

 • erősebb hidrogén-peroxiddal történik a fehérítés
 • anyagilag ez a költségesebb megoldás
 • legalább 1 órát fogorvosi székben kell tölteni nyitott szájjal

Bármelyik módszert is választja, a hófehér, gyönyörű mosoly garantált.

Az elért eredmény és annak tartóssága nem függ a módszertől, ezek csak gyorsaságukban és kivitelezési módjukban, helyszínükben különböznek. A tartósság sokkal inkább a táplálkozási szokásoktól, életmódtól függ. A sok kávé, tea, vörösbor, dohányzás mind hozzájárul az elért eredmény korai elvesztéséhez. (Kezelés alatt ezektől tartózkodni javallt.) Átlagosan 2-3 évig tart a fehérítés hatása, de nem sötétednek már többé vissza a fogak az eredeti színre. Természetesen igény szerint az eljárás megismételhető.

Szeretettel várjuk Budaörsön a fogászatunkban!

Budapesti út 105.

2040 Budaörs

+36 20 434 0232

+36 20 342 5042

Rendelések

H - P: 8:00 - 20:00

Időpont foglalás

fogmester@fogmester.hu