Gyermekfogászat

Gyermek és preventív fogászat

Gyermekeink ép fogazatának fejlődésében és megőrzésében komoly felelősség terheli Önöket. Talán nem is gondolnak arra, milyen nagy mértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy gyermekeink ép fogazatú és egészséges felnőttekké váljanak.

Már 2-3 éves korban érdemes a gyermekeket fogorvoshoz vinni. A helyes szájápolást majd a megfelelő szájápolásra nevelést azonban már az első pillanatban el kell kezdeni.

Feladatunk első sorban az ép fogazat megőrzése, betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészséges állapot fenntartása hosszú távon, melyel a preventív (megelőző) fogászat foglalkozik.

A gyermekekkel célszerű már akkor ellátogatni a fogorvoshoz, amikor még semmilyen panaszuk nincs. Ilyenkor még csak barátkozik a számára ismeretlennel (beszélget, képeket nézeget, megmutatja hogyan mos fogat otthon). Mivel csupa pozitív hatás éri, szívesen vállalkozik a következő látogatásra is.

A rendszeres kontrollal egyrészt megelőzhető a rendellenességek kialakulása, másrészt mire ténylegesen sor kerül valamiféle beavatkozásra, a gyermek már bizalommal érkezik a fogorvoshoz.

Leggyakrabban és leghatékonyabban alkalmazott eljárások

  • a lokális fluorid kezelés, melynek során a fluort oldat vagy zselé formában közvetlenül juttatjuk a fogakra
  • barázdazárás, melynek segítségével a fogak mélyebb barázdáit folyékony tömőanyaggal bevonva lezárjuk, megakadályozva ezzel a fogszuvasodás kialakulását

Amennyiben fogszuvasodás, ínyvérzés, fogszabályozási rendellenesség alakul ki, ezeket a tejfogak esetén is orvosolni szükséges.
A baj megelőzhető, illetve rendszeres kontroll mellett időben felfedezhető, ezért kisgyermekkorban évente háromszor, későbbiek során félévente szükséges.

Budapesti út 105.

2040 Budaörs

+36 20 434 0232

+36 20 342 5042

Rendelések

H - P: 8:00 - 20:00

Időpont foglalás

fogmester@fogmester.hu