Dentálhigiénia

Sárgák, elszíneződtek a fogai az utóbbi időben?

Kellemetlen a lehelete?

Esetleg vérzik az ínye fogmosáskor?

 

Ha a fentiek Önre is jellemzőek, minden bizonnyal fogköve van!

A fogászati beavatkozások (tömés, gyökérkezelés, fogpótlás készítése, stb.) megkezdése előtt, kellő szájhigiénia kialakítása szükséges, ami a fog nyaki részén lerakódott fogkő eltávolításából és megfelelő szájápolási technikák oktatásából áll.

Érdemes tudni!


A megfelelő szájhigiénia otthon kezdődik!

Étkezések után, de minimum napi kétszer mossunk fogat, ezzel megakadályozhatjuk a plakk képződést. Használjunk fogselymet fogköz tisztító kefét a nehezen hozzáférhető helyeken a saját fognál és a pótlásoknál egyaránt.

Miért és milyen gyakran cseréljünk fogkefét?

Bizonyos szemszögből nézve a fogkefe az egyik legpiszkosabb tárgy, amellyel napi rutinunk során találkozunk - ami nem csoda, hiszen minden reggel, délben és este arra használjuk, hogy koszt, azaz baktériumokat távolítsuk el szájunkból. Normális esetben kevés tárgyat dugdosunk testünkbe, de az a kevés legalább ne legyen újabb betegségek forrása.
Mindennapi életünk során kezünk és szájunk érintkezik a legtöbb kórokozóval. A falatok, amelyeket jobb esetben evőeszköz közvetítésével teszünk szájunkba, elképesztő mennyiségű káros baktériumot tartalmaznak, természetesen - ezzel nincs mi tenni, hiszen immunrendszerünk a kártevők többségét legyőzi. De nem árt egy kis segítséget nyújtani szájunk számára, például azáltal, hogy a nagyobb ételdarabkákat kisöpörjük a fogkefével. A baktériumok viszont már nem kerülnek le a fogkeféről ha egyszer-kétszer jól megmossuk őket a szájunk megtisztítása után, hanem a sörték közé ragadva tovább élnek a nedves környezetben.
Sőt, a nap folyamán további baktériumok is ragadhatnak a fogkefébe, ha az nincs megfelelően tárolva. Abban az esetben, ha a napi három, kettő vagy netán csak egyszeri fogmosás után nem tisztítjuk meg a készséget, vagy olyan helyen hagyjuk, ahol nem száradhat meg, ideális táptalajt kreálunk a sörték között élő baktériumok számára, amelyek a következő fogmosás alkalmával egész egyszerűen visszakerülnek a fogainkra.
Rosszabb esetben még "vendég" baktériumok is kerülnek a helytelenül használt, tárolt fogkefére, a fürdőszobában szálló por és vízpára (a tusoló és sajnos az illemhelyből felcsapó mikroszkópikus pára) segítségével. Elvileg nem is szabadna egy légtérben tárolni a fogkefét a WC-vel, igaz, sok lakásban ez komoly logisztikai feladat. Jó megoldás lehet, ha a konyhában tároljuk a fogkefét, elvileg ugyanis az a leginkább steril

Hogyan tároljuk?

A fogkefe higiénikussá tételének legfőbb szabálya, hogy hagyjuk kiszáradni, így jó eséllyel elpusztulnak a sörték közé ragadt baktériumok is. ha párás fürdőszobai környezetben hagyjuk a fogkefénket, előfordulhat, hogy fél nap nem elég ehhez, ezért érdemes egyszerre több fogkefét használni, azaz egy reggelit, egy estit és egy napközben használatos modellt.
Nem elég, ha egy speciális tartódobozban vagy tokban óvjuk a fogkefét használat után, arra is ügyelni kell, hogy ez a tartó megfelelően szellőzőn. Csak akkor használjuk a fogkefét, ha már kiszáradt - ha ez nem lehetséges, mossuk meg jó alaposan tiszta hideg vízzel.
Semmiképpen ne fertőtlenítsük le a fogkefét, főleg ne hypoval vagy más maró hatású tisztítószerrel. A fogkefére rakódott fertőtlenítő ugyanis komoly sérüléseket tud okozni szájunkban: apró égéi sérülések és szájflóra kiirtásának formájában. Akármilyen jól is mossuk le ugyanis az előzőleg fertőtlenített fogkefét, a sörték között ott maradhat a sav, arról nem is beszélve, hogy egy túlságosan erős szer egész egyszerűen elolvasztja a fogkefénket.
Léteznek speciális fertőtlenítő eszközök, például ultraibolya fénnyel működő lámpák, ha megtehetjük, érdemes ezeket használni. Igaz, áruk olyan borsos, hogy jobban megéri lecserélni néhány havonta a fogkefénket.

Mikor cseréljünk a fogkeféket?

Ha a fogkefe sörtéinél apró barna foltokat találunk, érdmes minél hamarabb kicserélni az eszközt, azok ugyanis óriási baktériumtelepek, amelyek minden egyes fogmosás alkalmával kapcsolatba kerülnek szájunkkal. Ezek a baktériumok összetételükben nem különböznek számotevően egy darabka fekáliától és nagyon veszélyes kórokozók. Egyébként a szájunkban élő kórokozók testvérei, csak őket nem pusztítottal el testünk automatikus védelmi rendszere. A baktériumok elszaporodását megelőzendő, három, négy havonta érdemes teljesen lecserélni a fogkefe garnitúránkat, így hosszú távon egészségesen tudjuk tartani szájunkat

13+1 tipp a szájszag ellen!

Fokhagyma, hagyma: a meghitt társalgás elrontói lehetnek. Ezek az ételek a vérünkben felszívódva jutnak el a tüdőhöz, ahol kipárologva kellemetlen illatokat eredményeznek. Ám ezek nem hatnak sokáig, egy idő után elillan az illatuk, és nem érezni őket.

A folyamatos kellemtelen leheletet legtöbb esetben a szánkban maradt ételmaradékok okozzák. Ezek az apró ételdarabkák a baktériumok egész sorának biztosítanak táptalajt, amitől kialakul a kínzó szag. De más okai is lehetnek a rossz leheletnek, mint például a száj és a fogak nem megfelelő ápolása, a dohányzás, a gyomor, a vese vagy éppen a vér betegségei.

Egy másik kevéssé ismert betegség, a xerostomia, vagyis a szájszárazság is okozhat rossz leheletet. Amikor a száj kiszárad, akkor a nyáltermelés csökken, ami megnehezíti a száj öntisztító folyamatait. A nyál ugyanis a száj természetes karbantartója, ami olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek a baktériumok számát csökkenteni a szájban. A szájszárazság leginkább alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek szedése, a nyálmirigyek megbetegedése, cukorbetegség, illetve a szájon keresztül való légzés miatt alakul ki.

Lássunk 13+1 tippet, hogy miként előzhetjük meg a kellemetlen lehelet kialakulását

 1. Ha lehet, akkor minden étkezés után mossuk meg a fogunkat, vagy öblögessünk, hogy minél kevesebb ételmaradék maradjon a szánkban!
 2. Amikor megmossuk a fogunkat, dörgöljük meg a nyelvünket is, hiszen rengeteg baktérium telepedhet meg azon is!
 3. Járjunk rendszeresen fogorvoshoz, hogy megelőzhessük a fogíny gyulladását, illetőleg a fogak romlását. A lyukas fogakban ugyanis könnyen megragadnak az ételmaradékok!
 4. A nyáltermelés fokozása érdekében rágjunk cukormentes rágógumit!
 5. Ha kiszárad a szánk, igyunk sok vizet. Legalább 20 másodpercig öblögessünk a vízzel, így az egészen apró ételdaraboktól is megszabadulhatunk!
 6. Kerüljük az olyan szájvizeket, amik alkoholt tartalmaznak, mert ezek ahelyett, hogy segítenének, inkább csak rontanak a helyzeten! Csak rövid időre palástolják a kellemetlen illatot, és tovább szárítják a szájat.
 7. Rágcsáljunk gyakran zöldségeket, például zellert vagy sárgarépát, amik megelőzik a fogkő kialakulását!
 8. Mikor fontos megbeszélésre megyünk, vagy randevúra lehetőleg kerüljük el a kellemetlen leheletet okozó ételeket, amik hagymát vagy fokhagymát tartalmaznak!
 9. Kerüljük az alkoholt és a koffein tartalmú italokat, mert szárítják a szájat!
 10. A klorofil természetes leheletfrissítő, amit a leveles zöldségek, mint például a petrezselyem tartalmaznak!
 11. Pár csepp borsmenta vagy teafaolaj a nyelvre, vagy a fogkefére segít felfrissíteni a leheletet. Antibakteriális hatásuknak köszönhetően pedig a baktériumokat is elpusztítják.
 12. A szódabikarbónát már régóta a rossz lehelet elleni harc egyik legfőbb fegyvereként tartják számon.
 13. Az orvosi gyakorlatban dezinficiáló- és szagtalanítószerként használt hidrogén-peroxid kis koncentrátumban, vízzel elkeverve és a szájban öblögetve megöli a baktériumokat, amik rossz szájszagot okozhatnak.

+ 1. Homeopátiás szerekkel is felvehetjük a harcot a rossz lehelet ellen. A gyomorbántalmakat gyorsan orvosló Nux vomica-at savanyú, főként a gyomor puffadását követő lehelet esetén alkalmazzuk, amely a gyomorban kifejtett hatása révén szünteti meg a kellemetlenséget. A sárga és száraz nyelv, illetőleg a gyors légzés és izzadás mellett fellépő zavaró illatok semlegesítésére a salétromsavból és fémes higanyból készülő Mercurius solubilis, míg a nehéz, zsíros ételek utáni szagok ellen Pulsatilla alkalmazása javasolt.

Budapesti út 105.

2040 Budaörs

+36 20 434 0232

+36 20 342 5042

Rendelések

H - P: 8:00 - 20:00

Időpont foglalás

fogmester@fogmester.hu