Mit nevezünk héjkerámiának?

Az esztétikus fogpótlások egyik leglátványosabb eredményt hozó típusa a frontfogak elülső, látható felszínére készülő héjkerámiák. Ahogyan az elnevezés is mutatja, ezek nagyon precízen elkészített és pontosan illeszkedő, héjszerűen elvékonyított porcelánból készülő fogpótlások.

Mikor alkalmazható?

Elsősorban a frontfogak szembetűnő esztétikai hibáinak, mint az elszíneződés (gyökérkezelt fogak, gyógyszerek által okozott), fejlődési rendellenességek, zománcdefektusok, alaki vagy méretbeli eltérések, a fogak között lévő nagyobb méretű rések, sérülések korrekciójára, megszüntetésére alkalmazott fogművek, melyek segítségével elkerülhető a fogak lecsiszolása és teljes borítókorona felhelyezése. Készíthetők még emellett a páciens kifejezett esztétikai igénye esetén, ha az fogfehérítéssel nem megoldható.

Mikor nem ajánlott?

Nem alkalmazhatóak azonban a fogak nagyfokú destrukciójának helyreállítására, illetve ha a fogban nagyméretű fogtömések vannak, erőteljes kopottság, fogtorlódás, harapási rendellenességek (mélyharapás, élharapás), éjszakai fogcsikorgatás, súlyosabb íny-és fogágy gyulladás esetén.

Hogyan készül?

Általában az ún. indirekt héjakat alkalmazzuk, melyeket az előkészített fogfelszínről vett precíziós lenyomat alapján a fogtechnikus készít el, és a következő kezelés során kerülnek a fogorvos által végleges rögzítésre. Elkészítésük nagyon pontos fogorvosi és fogtechnikai munkát igényel. Amennyiben a páciens a környező fogakénál világosabb fogszínt szeretne, úgy első lépésben egy fogfehérítésre van szükség, hogy utólag ne legyen szembetűnő színbeli eltérés a héjak melletti fogakhoz képest. A további kezelés során a gondosan érzéstelenített fog vagy fogak külső (ajak felé néző) felszínéről és az éli részéről speciális fúrókkal eltávolítunk kb. 0.5-1mm zománcréteget, vállasan (alátámasztást készítve) preparálva, majd az így kialakított felszínről precíziós lenyomatot készítünk, meghatározzuk a kívánt fogszínt, végül ideiglenes héjat helyezünk fel az érzékeny fogfelszín védelmére. A következő kezelésben az elkészült héjat bepróbáljuk, ellenőrizzük az illeszkedést, széli záródást,fogszínt, majd speciális ragasztócement segítségével a héjat a fogra ragasztjuk, és véglegesen kidolgozzuk,polírozzuk.

Napjainkban az esztétikus héj fogpótlások forradalmi újítása a kontaktlencse vékonyságú, különleges kerámiából készülő héjkerámia, amely előzetesen semmiféle csiszolást, foganyag feláldozást nem igényel, közvetlenül a helyreállítandó fogak felszínére rögzíthető, a fogakéval megegyező fizikai és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, így hosszútávon is megbízható esztétikai eredményt biztosít.

Budapesti út 105.

2040 Budaörs

+36 20 434 0232

+36 20 342 5042

Rendelések

H - P: 8:00 - 20:00

Időpont foglalás

riedldent1@gmail.com