Esztétikus fogpótlások, koronák

Mit nevezünk fogpótlásnak?

Fogpótlásnak nevezzük a hiányzó fog vagy fogak helyére készített, illetve a nagymértékben károsodott és így fogtöméssel nem ellátható fogak helyreállítására készített fogműveket. Foghiány több ok miatt is kialakulhat, fogainkat elveszíthetjük szuvasodás és következményes betegségei, fogínysorvadás és fogágybetegség, vagy akár egy erőteljes ütés (baleset) következtében is. Azonban bármi miatt is alakul ki a foghiány, a hiányzó fogat pótolni kell, azaz fogpótlás válik szükségessé.

Már egyetlen fog hiánya is jelentősen megbonthatja a fogazat funkcionális és esztétikai egységét: a hiányzó fog területén hosszabb rövidebb idő alatt az inaktivitás következtében megkezdődik a fogágy leépülése, a nyálkahártya-csont alapzat elvékonyodása és sorvadása. A zárt fogsorban az egymással érintkező fogak szoros funkcionális kontaktrendszert alkotnak, amely a foghiány miatt felbomlik, a fogak szétvándorolhatnak, elmozdulhatnak. A hiányt határoló fogak az elvesztett megtámasztás miatt rágóerő hatására a foghiány területe felé bedőlhetnek és így azt beszűkítve jelentősen megnehezítik a későbbi fogpótlás lehetőségét. A szemben lévő fogak a korábbi találkozó párjuk nélkül a hiány helyére „benőhetnek”, kiemelkedhetnek, szintén nagymértékben akadályozva a fogpótlás elkészítését. Mindezen elváltozások a harapási magasság kedvezőtlen megváltozását okozhatják, amely hatással van az állkapocsízület működésére is, fájdalmat, kattogást okozhat, amely csak nehezen kezelhető. A foghiány következtében a megmaradt fogaknak kell átvenniük a hiányzók funkcióját is, ami fokozott kopást, fájdalmat, a fogágy jelentős túlterhelését és következményes elváltozásait okozhatja. A hiányt határoló fogak szabaddá váló kontaktfelszínein a hiány miatt kieső rágási és „öntisztulási” mozgások és az inaktivitás miatt nagyobb mértékben szaporodhatnak el a baktériumok, ami jellegzetesen kialakuló szuvas elváltozásokat és jelentős fogkő felhalmozódást eredményezhet.

Mindezek mellett az elvesztett fogak hátrányosan befolyásolják a rágást és a táplálkozást, ezáltal a teljes szervezet egészségi állapotát, a rágóerő pedig megmaradt fogakra és/vagy a fogatlan ínyre terhelődik, ami jelentős túlterhelést és elváltozásokat okozhat ezeken a területeken. Nem utolsó sorban pedig a hiányos fogazat komoly esztétikai hátrányt is jelent, ami a mindennapi élet számos területén kellemetlen szituációkat okozhat.

A mai modern fogászati technológia szerencsére számos módszert kínál a fogpótlás terén. Az, hogy ezek közül a fogpótlási lehetőségek közül melyiket választjuk, mindig a pótolni kívánt fogak számától és a foghiány elhelyezkedésétől, a környező fogak, a fogágy, és a nyálkahártya-csont alapzat állapotától, a harapási magasságtól vagy annak rendellenességeitől, valamint a páciens általános egészségi állapotától (pl. fémallergia) és természetesen egyéni elvárásaitól és lehetőségeitől is függ.

Fogpótlások lehetőségei

A fogpótlások anyagai

A fogpótlások anyagainak hasonló követelményeknek kell megfelelniük, mint bármely a szájüregbe tartósan behelyezett fogmű (fogtömés, betét) anyagának, tehát fontos szempont, hogy sem a szájüregi képleteket, sem a szervezetet ne károsítsa, megfelelő - lehetőleg a természetes fogakéhoz hasonló - mechanikai és biológiai tulajdonságokkal rendelkezzen, a rágóképességet kedvező irányba befolyásolja, esztétikus, és nem utolsó sorban tartós legyen. Mivel azonban jelen pillanatban nem nagyon létezik olyan anyag ,amely minden követelménynek maradéktalanul megfelel, ezért a fogpótlások is idővel elhasználódnak, vagy a környezetük alakul, változik, ezért bizonyos időnként cserére szorulnak.
Régebben a fogpótlások szinte kivétel nélkül különböző fémalapzatokkal készültek (kivéve a teljes műfogsorokat). Napjainkban - köszönhetően a technológiai újításoknak - a fogpótlások területén is egyre inkább előtérbe kerülnek a fogtömések esetén már régebb óta tapasztalható követelménybeli változások és fejlődések, miszerint az esztétikum és a funkció helyreállítása lehetőleg fémmentes, minél tartósabb és tökéletesebb fogpótlással történjen, lehetőleg a fog és a fogágy minél fokozottabb megkímélésével ( vállas preparálás)

A fogpótláshoz jelenleg alkalmazott technológiák

Budapesti út 105.

2040 Budaörs

+36 20 434 0232

+36 20 342 5042

Rendelések

H - P: 8:00 - 20:00

Időpont foglalás

riedldent1@gmail.com