Fogszabályozás

A legtöbb ember azt gondolja,hogy a fogszabályozás célja, csupán a szép, esztétikus fogsor. Tudnunk kell, hogy ez nem így van!
Kuszán nőtt, torlódott fogakat nehéz vagy néha nem is lehet tökéletessen tisztán tartani. Ez okozhat figszuvasodást, inygyulladást,sőt idősebb korban akár fogágybetegséget.

Legideálisabb életkor a fogszabályzásra 12-18 év. Korábban szinte csak ebben a korban végeztek el ilyen kezeléseket. Ma már olyan készülékek állnak rendelkezésünkre, amelyek gyakorlatilg bármilyen életkorban lehetővé teszik a szabályozást.

 

Fogászati rendelőnkben mind a gyerekek,mind felnőttek részére készítünk fogszabályzó készülékeket. Szakkorvosunkal való első ingyenes konzultáció alkalmával megtudhatják gyerek és felnőtt pácienseink, hogy van-e szükség ilyen készülékre és ha igen akkor milyen fajta, meddig kell viselni,mennyibe kerül. Gyakran már gyermekkorban szükséges a fogszabályozás, 12-13 éves korig általában kivehető készülékek segítségével kezelünk. A típusa természetessen a mi döntésünk,de színe és mintázata tetszőlegessen választható, így gyermekeink szívesebben hordják.

Léteznek olyan fix készülékek,melyek félig vagy teljesen esztétikus kivitelezésüek. Üzletemberek,tanárok vagy olyan személyiségek-akik sok időt töltenek emberek közelében-részére kiváló alternatívát kínálnak a kerámia, mesterséges zafír, cirkonium-oxidból készült esztétikus készülékek.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Hány éves korban érdemes a gyermeket először elhozni fogszabályozási vizsgálatra?

A nagyon korai problémák kiszűrése érdekében akár 3-4 éves korban is megtörténhet az első konzultáció, de mindenképpen ajánlott 7 éves kor előtt megvizsgálni a gyermek fogazatát.

Van-e a fogszabályozásnak felső korhatára?

Nincsen. Minden korban lehet fogakat szabályozni. A fogak mozgatásának biológiai alapja, minden korban ugyanaz. A fogak csontban való áthelyeződése, azaz a csont átépülése, minden élő szervezet sajátja. Nem ritka a fogszabályozó kezelés 50, vagy akár 60 éves korban sem. Vannak természetesen különbségek a kor változásával. A növekedési korban, vagy a fogváltás alatt bizonyos eltérések könnyebben befolyásolhatóak. Később viszont már az állcsontok különbségének korrekciójánál, nagyobb eséllyel jön szóba műtéti támogatás igénye, illetve gyakrabban van szükség valamelyik fog eltávolítására.

Van ma már arra mód, hogy a fogakat teljesen láthatatlanul szabályozzuk?

Igen. Szerencsére mára már két olyan kezelési mechanika is rendelkezésre áll, amivel a külső szemlélő számára láthatatlan módon lehet jelentős fogmozgatást végezni. Kérje szakorvosunk véleményét!

Elképzelhető-e , hogy a gyermekkori torlódás a növekedéssel magától rendeződik?

6-7 éves korig van igazán erre esély. Például azokban az esetekben legtöbbször még felesleges bármit beavatkozni amikor a tej-metszőfogak kuszán állnak ,vagy a metszőfogak váltásakor a fogak két sorban nőnek, illetve ferdén törnek elő. Illetve kisgyermekkorban, amikor enyhe torlódás van, és esetleg önmagában egy izomtorna megoldást jelenthet.

Ezt a döntést már fogszabályozó szakorvosunk hozza meg, hogy az adott eset alkalmas-e ilyen kezelésre. A gyermek 6-7 éves kora után az esetek nagy részében az első fogak rendelkezésére álló hely csak szűkül, tehát általában el lehet mondani, hogy szinte semmi esély, hogy magától rendeződjön a fogtorlódás.

Elképzelhető-e hogy a fogak a bölcsességfogak eltávolítása után maguk rendeződnek?

Sajnos általában nem. Azaz, a bölcsességfogak eltávolítása után nem fognak a fogak hátra rendeződni, semmi esély arra, hogy a fogtorlódási probléma magától rendeződjön.

Más kérdés, hogy bizonyos esetekben a bölcsességfogak eltávolítása után a fogszabályozó kezeléssel lehetséges az oldalfogakat hátramozdítani, amerre a bölcsességfogak voltak. Ilyen módon hely teremthető és elkerülhető további foghúzás. Ezeket az eseteket a fogszabályozó szakorvosunk mérlegeli a kezelés tervezése során.

Szükséges lehet-e ép maradófog eltávolítása?

Sajnos bizonyos esetekben elkerülhetetlen, hogy a helyteremtéshez illetve a megfelelő arcesztétika kialakításához egy-egy maradófogat fel kell áldoznunk. Ilyenkor általában az első kisőrlők kerülnek eltávolításra.

Mennyi ideig tart a fogszabályozó viselése?

A kezelési terv jelentősége többek között abban áll, hogy a tennivalók felmérése után a szakmai tapasztalat alapján szakorvosunk felméri a várható kezelés hosszát, ami elsősorban az elváltozástól függ. Átlagosan 1,5-2,5 évig tart. Ezalatt az idő alatt 2-8 hetente kell rendszeresen megjelenni a kezelőorvosnál aktiváláson. A fix készülék eltávolítása után még jó ideig éjszakánként kivehető készüléket (ún. retenciós készüléket) kell viselni, amíg az elmozgatott fogak a helyükön nem rögzülnek tökéletesen.

Budapesti út 105.

2040 Budaörs

+36 20 434 0232

+36 20 342 5042

Rendelések

H - P: 8:00 - 20:00

Időpont foglalás

fogmester@fogmester.hu